Een Turkse pistache is een variëteit van de pistachenoot, afkomstig uit Turkije en daar en in andere delen van de wereld verbouwd.

Turkije is een belangrijke producent van pistachenoten en staat op de derde plaats in de wereldwijde productie, na Iran en de Verenigde Staten. De Turkse pistachenoot is iets kleiner dan andere soorten maar heeft een superieure smaak.

Omdat het inheems is in regio’s met een van de oudste en langste landbouwgeschiedenissen, wordt de Turkse pistache al duizenden jaren gecultiveerd.

De pistachenoten die in de Verenigde Staten worden geteeld, produceren iets grotere noten. Een Turkse pistache heeft ook de neiging om iets moeilijker te openen dan andere soorten vanwege de schaal.

De smaak van de Turkse pistache wordt algemeen beschouwd als superieur aan andere variëteiten en is aanzienlijk duurder dan de grotere variëteiten die in de Verenigde Staten worden geteeld.

Het is de zoetste en meest robuuste smaak van alle pistachevariëteiten, een eigenschap die wordt versterkt door te roosteren. Dit maakt de Turkse pistache bijzonder geschikt voor allerlei culinaire toepassingen, vooral voor desserts en pistacheboter, een product dat veel lijkt op pindakaas.

Zoals alle pistachenoten wordt de Turkse pistache beschouwd als een zeer gezond voedingsmiddel, zonder cholesterol, met een hoog eiwitgehalte en zonder verzadigde vetten.